Knight Online Forum

Geri Git   Knight Online Forum > Bilim Teknoloji ve Sosyal Ağlar > Teknoloji Haberleri


ABD, CHIPS Yasası ile 327 milyar dolarlık yüksek teknoloji yatırımı çekti


Etiketli Kullanıcılar

Yeni Konu Oluştur Yanıtla  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme
Alt 06 Mayıs 2024, 10:13   #1
Training Knight
Crazy kullanıcısının Avatarı

KOF Yaşı: 1 yıl 1 ay
Üye No: 886
Mesajlar: 2,626
Konular: 2576
Rep Gücü: 14
Rep Puanı: 1000
Varsayılan ABD, CHIPS Yasası ile 327 milyar dolarlık yüksek teknoloji yatırımı çekti

ABD, CHIPS Yasası ile 327 milyar dolarlık yüksek teknoloji yatırımı çekti

ABD, yarı iletken üretimini kendi topraklarına taşımak için CHIPS ve Bilim Yasası kapsamında milyarlarca dolarlık teşvikler veriyor. Bu teşvikler 327 milyar dolarlık yatırıma dönüşmüş durumda.



ABD, 2022 yılında CHIPS ve Bilim Yasası’nı yürürlüğe koydu. 53 milyar dolarlık bu yarı iletken teşvik paketi görünüşe göre son derece başarılı bir şekilde ilerliyor. Son dönemde ABD hükumeti, Intel, TSMC, Samsung ve Micron'a verilen milyarlarca dolarlık doğrudan hibelerle birlikte 39 milyar dolarlık CHIPS Yasası teşviklerinin yarısından fazlasını harcamış oldu. Buna karşılık ise ABD, yüz milyarlarca dolarlık yatırımı kendisine çekmeyi başardı.

ABD, teşvikler ile 327 milyar dolarlık yatırımı çekti

ABD, 53 milyar dolarlık CHIPS Yasası’nın doğrudan hibelerle dağıtılacak 39 milyar dolarlık kısmının büyük kısmını Intel, TSMC, Samsung ve Micron için harcamış durumda. Aktarılanlara göre yapılan doğrudan hibelere karşılık olarak çip şirketleri ve tedarik zinciri ortakları önümüzdeki 10 yıl içinde ABD’de toplam 327 milyar dolarlık yatırım yapacak.



ABD’nin CHIPS Yasası aslında pandemide yaşanan çip krizinin ardından gündeme alındı. Hatırlanacağı üzere o dönemdeki çip kıtlığı ekonomilerde yüzlerce milyar dolarlık kayıp oluşturmuştu. Bunun nedeni ise çip tedarikinin ağırlıklı olarak Tayvan ve Çin’e bağımlı olması. Bu bağlamda ABD, CHIPS Yasası sayesinde üretim hacminin bir kısmını kendisine taşıyor.

Gelişmiş çip üretiminde yüzde 20 hedefi



Bunun yol açtığı yatırım artışın kırılganlıkları azaltacağına inanılıyor. Dünyanın önde gelen çip üreticileri olan Samsung, TSMC ve Intel şu anda ABD'de büyük yeni tesisler inşa ediyor. Intel en gelişmiş çiplerini ABD’de üreteceğini belirtirken TSMC ise Tayvan'daki üretim tesislerinden iki yıl sonra 2nm süreç teknolojisini ABD’de devreye alacak. ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’ya göre 2030 yılına kadar ABD, dünyanın en gelişmiş çiplerinin yaklaşık yüzde 20'sini üretecek.

Semiconductor Industry Association’a göre ABD’de bulunan modern yarı iletken üretim kapasitesinin payı 1990'da 37'den bugün yüzde 12'ye düşmüş durumda. Bunda Çin ve Tayvan gibi diğer ülkelerin bu alanda yaptıkları yatırımların etkisi büyük. Öte yandan ABD'nin dünyadaki çiplerin dörtte birinden fazlasını tükettiği göz önüne alındığında yüzde 20’lik üretim kapasitesi tek başına kendi kendine yeterlilik anlamına gelmiyor. Ancak yine de olası bir kriz durumunda tedarik şoklarını atlatması için ABD’ye daha geniş bir oyun alanı sağlayacaktır.

Kaynak


Crazy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Yanıt



Yanıtla

Etiketler
327, abd, cekti, chips, dolarlık, ile, milyar, teknoloji, yasasi, yasası, yatırımı, yüksek


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 4 (0 üye ve 4 konuk)
 

(View-All Konuyu görenler: 1
Crazy

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


knight online item

Knight Online Forum Yasal Uyarı Yazılım
Knight Online Forum

5651 sayılı yasaya göre sitemizdeki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk kullanıcılara aittir. Haklarınızı ihlal ettiğini düşündüğünüz ilgili mesajları aşağıda belirtilen formdan, evraklarınız ile gönderdiğiniz takdirde 48 saat içerisinde ilgili içerik silinecektir. Forum ile ilgili her türlü mesajlarınızı iletişim sayfasından gönderebilirsiniz.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.