Knight Online Forum

Geri Git   Knight Online Forum > Eğitim > Lise > Tarih


Neandertaller Taş Bıçakları Karmaşık Bir Yapıştırıcı ile Tutuyordu


Etiketli Kullanıcılar

Yeni Konu Oluştur Yanıtla  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme
Alt 23 Şubat 2024, 10:05   #1
Training Knight
Crazy kullanıcısının Avatarı

KOF Yaşı: 1 yıl 1 ay
Üye No: 886
Mesajlar: 2,626
Konular: 2576
Rep Gücü: 14
Rep Puanı: 1000
Varsayılan Neandertaller Taş Bıçakları Karmaşık Bir Yapıştırıcı ile Tutuyordu

Neandertaller Taş Bıçakları Karmaşık Bir Yapıştırıcı ile Tutuyordu

Neandertallerin yaptığı taş aletlerde bulunan bir tür karmaşık yapıştırıcı, soyu tükenmiş kuzenlerimizin zekasına dair yeni bilgiler veriyor.
Taş alet, yüzde 55 aşı boyası ilavesiyle sıvı bitümden yapılmış bir sapa yapıştırıldı. Artık yapışkan değildi ve kolaylıkla kullanılabilirdi. C: Patrick Schmidt Bilim insanları, Neandertallerin çok bileşenli bir yapıştırıcıyla bir arada tutulan taş aletler yaptığını keşfetti. Avrupa’daki karmaşık bir yapıştırıcının en eski kanıtı olan bulgular, Neandertallerin önceden düşünülenden daha yüksek düzeyde biliş ve kültürel gelişime sahip olduğunu gösteriyor.
Neandertallerin yaptığı taş aletlerde bulunan bir tür karmaşık yapıştırıcı, araştırmacılara bu soyu tükenmiş insan türünün zekasına dair yeni bilgiler kazandırdı. Bitüm ve aşı boyası karışımından yapılan çok bileşenli yapıştırıcı, Afrika’daki ilk Homo sapiensler tarafından kullanılan yapıştırıcıya benziyor; bu da eski kuzenlerimizin kendi atalarımızla benzer düzeyde bilişe sahip olabileceğini gösteriyor.


Erken modern insanlar gibi Neandertallerin de taş bıçakları ahşap saplara tutturmak için huş ağacı ziftini bir tür yapıştırıcı olarak kullandıkları biliniyor. Ancak şimdiye kadar aşı boyası içeren daha rafine karışımlar yalnızca kendi türümüze atfediliyordu.
Yapışkan karışımı, el tutacağı olarak kullanım için mükemmel bir yapışkanlığa sahipti. C: Daniela Greinert. Ancak bu anlatı, adını büyük ölçüde Orta Paleolitik Neandertallerle ilişkilendirilen Mousterian teknolojik kompleksine veren, Fransa’daki Le Moustier bölgesinde bulunan 40.000 yıllık taş aletlerin yeni bir analizi sayesinde değişti.
Neandertallerin yaptığı beş alet üzerindeki renkli kalıntıların kimyasal analizleri, hem goetit aşı boyası hem de ham petrolün bir bileşeni olan bitümün izlerini ortaya çıkardı.
Çalışmanın yazarı Patrick Schmidt, “Aşı boyası içeriğinin yüzde 50’den fazla olmasına çok şaşırdık. Bunun nedeni, havayla kurutulmuş bitümün değiştirilmeden yapıştırıcı olarak kullanılabilmesi, ancak bu kadar büyük oranlarda aşı boyası eklendiğinde yapışkan özelliklerini kaybetmesi.” diyor.
Bir taş aletin üzerindeki yapıştırıcının izleri. C: wa Dutkiewicz Araştırmacılar bu nedenle söz konusu karışımın bıçaklara saplara sabitlemek için uygun olmadığı ancak farklı bir işleve sahip olabileceği sonucuna vardı. Örneğin, Afrika’daki Homo sapiensler arasında aşı boyası içeren yapıştırıcılar bazen taş aletlerin tutacağı olarak kullanılıyordu; sap ihtiyacını ortadan kaldırıyor ve alet ile kullanıcının eli arasında doğrudan temas noktası görevi görüyordu.
Bu özel karışımın Le Moustier Neandertalleri tarafından nasıl kullanılmış olabileceğini araştırmak için çalışmanın yazarları, taş aletler ve eski yapıştırıcıların farklı formülasyonlarını kullanarak kendi deneylerini gerçekleştirdiler. Saf bitümden yapılmış kulpları kullanırken, maddenin “elden çıkarılması zor yapışkan lekeler” bıraktığını buldular.
Ancak yüzde 55 oranında goetit aşı boyası içeren karışımlar daha katı bir his veriyor ve dokunulduğunda yapışkan olmuyordu.
Karıştırmadan önce sıvı bitüm ve aşı boyası. C: Patrick Schmidt Böyle bir maddeyi tutarken kullanan kişinin ellerine hiçbir bitüm yapışmıyordu. Bu nedenle, yüksek aşı boyası oranlarının taze bitümle karıştırılması, bu tür kompozit aletler için bir avantaj sunuyordu.
Çalışmanın yazarları bu bulgulara dayanarak,Neandertallerin bu karışımı, taş bir aleti kavramalarını kolaylaştıracak kadar yapışkan olduğu, ancak ellerine yapışacak kadar yapışkan olmadığı için kullandıkları sonucuna varıyor. Bu nedenle kavrama olarak kullanmak için mükemmel bir malzemeydi.
Çalışmanın yazarlarından Radu Iovita, “Şaşırtıcı derecede iyi korunmuş bu aletler, Afrika’daki erken modern insanlar tarafından yapılan alet örneklerine genel olarak benzeyen bir teknik çözüm sergiliyor, ancak tam tarif, el aletleri için kulp üretimi olan Neandertal ‘tasarımını’ yansıtıyor.” diyor.
Saf bitüm çok yapışkan bir malzeme ancak aşı boyasının eklenmesiyle uygun bir tutuş sağlıyor. C: Schmidt et al. 2024. Le Moustier’e en yakın bitüm kaynağının yaklaşık 200 kilometre güneydeki bir petrol sahası olduğu, aşı boyasının ise Le Moustier’ın yaklaşık 50 kilometre kuzeyindeki bir goetit çıkıntısından toplandığı düşünüldüğünde bu yenilik daha da etkileyici hale geliyor.
Araştırmanın yazarlarına göre, bu iki bileşenin belirli bir amaç için bir araya getirilmesi, ileriye yönelik planlama ve hayal gücü gibi bilişsel süreçleri ima ediyor.
“Bileşik yapıştırıcılar, günümüzde hala aktif olan modern bilişsel süreçlerin ilk ifadeleri arasında sayılıyor. Çalışmamızın gösterdiği şey, Afrika’daki erken Homo sapiens’lerin ve Avrupa’daki Neandertallerin benzer düşünce kalıplarına sahip olduğu yönünde”


Kaynak : Arkeofili

Crazy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Yanıt



Yanıtla

Etiketler
bicaklari, bir, ile, karmasik, neandertaller, tas, tutuyordu, yapistirici


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

(View-All Konuyu görenler: 1
Crazy

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


knight online item

Knight Online Forum Yasal Uyarı Yazılım
Knight Online Forum

5651 sayılı yasaya göre sitemizdeki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk kullanıcılara aittir. Haklarınızı ihlal ettiğini düşündüğünüz ilgili mesajları aşağıda belirtilen formdan, evraklarınız ile gönderdiğiniz takdirde 48 saat içerisinde ilgili içerik silinecektir. Forum ile ilgili her türlü mesajlarınızı iletişim sayfasından gönderebilirsiniz.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.