01 Nisan 2024, 12:56
|
#1
|
ini_set('display_errors', 1);
KOF Yaşı: 10 ay 12 gün
Üye No: 2442
Cinsiyet: Erkek
Alınan Beğeni: 10
Rep Gücü: 11
Rep Puanı: 1000
|
İran Tavuğu Türleri Ve Özellikleri
İran Tavuğu Türleri Ve Özellikleri
İran tavuğu, ülkemizde beç tavuğu, tokat tavuğu gibi isimlerle de bilinir. Evcilleştirilmesi ilk defa Mısırlılar tarafından olmuştur. Güney Afrika bölgesinde avlanan hayvanlar arasında en popüler olanlar arasında İran tavuğu da yer almaktadır. Anavatanı Afrika olan, tüm dünyada süs ve oyun kuşu olarak ün yapmış bir canlıdır. Afrika bölgesinde yabani İran tavuğu çok sayıda olmasına rağmen, Batı Avrupa bölgesinde en fazla yetiştirilen türler bunlardır. Özellikle İtalya, Fransa, Belçika ülkelerinde yoğun şekilde üretilir.
İran tavuğu fiziksel özellikleri ve yaşam koşulları
Ortalama yaşam süreleri 12 yıl kadardır. Beslenmeleri genellikle bitki tohumları, otsu bitkiler, meyveler ve böceklerle olur. İran tavuğunun eti ve yumurtası oldukça lezzetli ve şifalıdır. Ancak ülkemizde bunu bulmak oldukça zordur. Buna rağmen ulaşılamayacak şekilde değildir. Özellikle internet üzerinden satış yapan çiftlikler bulunmaktadır. İran tavuğu üreme dönemi ilkbahardır. Nisan ve Mayıs aylarında kuluçkaya yatarlar. Yaklaşık olarak 30 gün kuluçka süreleri olur. Dişiler yuva yapma için fazla uğraşmazlar. Uygun bir yere tek seferde 20 kadar yumurta bırakır ve kuluçkaya yatar. Yumurtaları normal tavuk yumurtalarına göre daha küçüktür ve sarıları da daha koyu renktedir. Yumurtaların tadı ise çok lezzetlidir. Batı Avrupa'da lüks restoranlarda İran tavuğu yumurtasıyla hazırlanmış yemekler oldukça rağbet görür.
İran tavuğu yaklaşık 1,5 kg ağırlıkta olur. Baş bölgesi çıplak olup, boyundaki derisi kırmızı renktedir. Tüyleri beyaz beneklidir. Başının tepesinde ibiği olur, gaganın altında ise mavi kırmızı renkte deri parçaları sarkık şekilde durur. Doğu Afrika bölgesindeki tepeli İran tavuğunda tüylerin üzerinde mavi benekler vardır, boynu mavi, gırtlağı da kırmızı renktedir. Başında ise kara uzun bir ibik olur. İran tavuğu ırkında akbaba denilen tür en renkli ve en iri olan, baş ve boyun kısmı çıplak olan türdür. Yabani olan türler genellikle sürüler halinde yaşam sürerler. Ürktükleri zaman hemen çığlık atarlar. Tüm İran tavuklarının genellikle kaba ve tiz tonda ötüşleri olur. Gövdelerini zorla kaldırarak, ağır havalanırlar ve en yakın ağaç dalında bir araya gelirler. Gecelerini ise, ağaç üzerinde tüneyip geçirirler.
İran tavuğu yetiştiriciliği
Ülkemizde İran tavuğu üretimi yapılmamaktadır. Hayvanat bahçelerinin bir kısmında İran tavuğunu görmek mümkündür. Üretimi diğer ülkelerde kapalı ve serbest dolaşımlı olabilir. Yumurtaları üremeleri açısından değerli olduğundan, telef olmaması için kuluçka makinesi kullanılabilir. Yapılan bir araştırmada Fransa'da metrekarede yıllık 91,5 kg İran tavuğu üretimi yapıldığı belirlenmiştir. Bu üretim oranı aynı koşullarda piliçte 219, hindide ise 162 kg olduğundan, İran tavuğu üretimi her yerde gelişmemiştir.
|
|
|