24 Nisan 2024, 10:58
|
#1
|
KOF Yaşı: 1 yıl 4 ay
Üye No: 886
Rep Gücü: 14
Rep Puanı: 1000
|
Bilim Felsefesinde Klasik Bilim Anlayışı Nedir? Ne Değildir?
Bilim Felsefesinde Klasik Bilim Anlayışı Nedir? Ne Değildir?
Bilim Felsefesine Giriş: Bilim Felsefesinde Klasik Bilim Anlayışı Nedir? Ne Değildir?
Modern çağın etkisi ve bilime verilen değerin artmasıyla birlikte ortaya çıkan bir bilim görüşü olan pozitivizm, kendi ilkelerini bilime yükleyerek, bilimin ne olduğunu veya ne olması gerektiğini belirlemiştir. Bu anlayışa göre;
- Bilim, bize gerçek ve olgusal dünya-evren hakkında bilgiler verir.Bütün bilimlere örnek olabilecek ideal bilim matematiktir.
- Bütün bilimler aynı fizikte olduğu gibi matematiğin diliyle ifade edilebilmelidir. Hatta sosyal bilimler bile matematiğin dilini kullanmalıdır.
- Bilimsel açıklamanın amacı, bilimsel yöntem kullanarak tek tek olaylardan hareketle tümevarımsal olarak genel yasalara varmaktır.
- Bilimsel açıklama nedenselliğe dayanır. Neden – sonuç ilişkisi kurulmadan bilimsel açıklama yapmak çok zordur.
- Bilimin ilgilendiği konular ve bilimsel araştırmalar çok olsa da bütün bilimlerde ortak bir yöntem olmalıdır.
- Bilim, bilgi birikimi hâlinde doğrusal ilerleyen bir süreçtir; sonraki bilgiler, öncekileri kapsayıcı özelliktedir. Örneğin; Einstein’ın kuramı Newton’ın kuramından daha kuşatıcı, ama onu reddedecek yapıdadır.
- Bir gün gelecek bilim mükemmelleşecek, bilimsel bilgi mutlaklaşacaktır.
Bu bilim görüşü, A. Comte, diğer pozitivistler ve mantıkçı empiristlerin bilim anlayışıdır Klasik bilim anlayışı 1940 yıllara kadar geçerli olan bilim anlayışıdır.
KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI
|
|
|