Knight Online Forum

Geri Git   Knight Online Forum > Yaşam ve Eğlence > Bunları biliyor musunuz?


Diş Macunu Tüplerindeki Renkler Bir Anlam İfade Eder mi?


Etiketli Kullanıcılar

Yeni Konu Oluştur Yanıtla  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme
Alt 13 Mart 2024, 10:03   #1
Training Knight
Crazy kullanıcısının Avatarı

KOF Yaşı: 1 yıl 1 ay
Üye No: 886
Mesajlar: 2,626
Konular: 2576
Rep Gücü: 14
Rep Puanı: 1000
Varsayılan Diş Macunu Tüplerindeki Renkler Bir Anlam İfade Eder mi?

Diş Macunu Tüplerindeki Renkler Bir Anlam İfade Eder mi?

Diş macunu tüplerinin altındaki yeşil rengin tamamen doğal bir bileşimi temsil ettiği, kırmızı renkli ürünlerin büyük bir kısmının kimyasallardan oluştuğu, mavi renklilerin tıbbi bileşenler içerdiği ve siyah olanların ise tamamının kimyasal içeriğe sahip olduğu söylenir. Ancak bu bilgiler efsaneden ibarettir ve gerçeği yansıtmamaktadır.

Son dönemlerde sosyal mecralarda ve bazı internet sitelerinde, diş macunu tüplerindeki renk kodlarıyla ilgili bazı gerçek dışı söylemler dolaşmaktadır. Uzun zamandır tartışılan söz konusu söylentiye göre; diş macunu alırken tüpün altında yer alan mavi, kırmızı, yeşil veya siyah renklere göre tercih yapmalı. Bu fikri savunanlar, bu küçük renk ibarelerinin şu anlamlara geldiklerini iddia ediyor:

Yeşil: %100 doğal
Kırmızı: %70 kimyasal
Mavi: %70 tıbbi bileşen
Siyah: %100 kimyasal
Uzmanların açıklamalarına göre, yukarıdaki bilgiler tamamen yanlıştır ve bu renklerin diş macunun formülü ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Dikdörtgen renk kodları, üretim sürecini hızlandırmak için belirlenen bir işarettir. Bu işaretler, ambalajların nereden kesilmesi ve kapatılması gerektiğini makinelerde bulunan sensörlere bildirmek için kullanılır.

İşaretin rengi önemsizdir ve üreticiden üreticiye göre değişir. Sensörler tarafından hızlı bir şekilde tanınabilmesi için yüksek kontrastı olması yeterlidir. Ayrıca üreticiler, baskı maliyetlerini düşük tutmak için genellikle diş macunun üzerinde ana renkle aynı rengi tercih eder.

Diş macununun içeriği hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler, ambalajın üzerinde yazıyla belirtilmek zorunda olan bölümü okuyarak akıllarındaki soru işaretlerini daha kolay giderebilir. Ayrıca, ürün seçimi yaparken son kullanım tarihinin de göz ardı edilmemesi önemlidir.

Diş Macununun İçeriğinde Hangi Bileşenler Bulunur?
Piyasada bulunan diş macunlarının birçoğunda benzer bileşenler kullanılır. Gliserol, ksilitol ve sorbitol gibi bileşenler, diş macunun sertleşmesinin önüne geçer. Kalsiyum karbonat ve silika jelleri, dişleri parlatmak ve yiyecek kalıntılarını temizlemek için gereklidir.

Diş macunlarına tat vermek için nane veya tarçın gibi birçok farklı madde kullanılır. Bu tatlandırıcılar şeker içermemektedir. Köpürmenin meydana gelebilmesi için ise sodyum lauril sülfat ve sodyum N-lauroil sarkosinat gibi bileşenler tercih edilir.

Doğal bir mineral olan florür, diş macunlarında sıklıkla kullanılan diğer bir bileşendir. Bu doğal mineralin diş macunlarının formülünde olmasının en önemli nedenleri; diş minelerini güçlendirmesi, diş çürümelerinin önüne geçmesi ve diş aralarında boşluk oluşmasını engellemesidir.

Tüplerinin alt kısmında bulunan renk kodlarının, yukarıda sıralanan bileşenlerden herhangi birinin diş macunlarında kullanıldığını göstermesi mümkün değildir. Benzer renk kodları, süt paketleri veya bisküvi kutuları gibi diğer ürünlerde de kullanılır.

Hangi Diş Macunu Çeşitleri Bulunur?
Diş macunları, dişleri temizlemenin yanı sıra çeşitliliğiyle de kişisel ihtiyaçlara yönelik bazı avantajlar sunar. Her diş macunun kendine özgü ağrıya duyarlılık, diş taşı kontrolü ve beyazlatma gibi çeşitli faydaları bulunur.

1. Beyazlatıcı Diş Macunları
Beyazlatıcı diş macunları, renk değişikliğini gidermeye ve dişlerde renk değişikliğinin oluşmasını önlemeye yardımcı olan kimyasallar veya aşındırıcılar içermektedir. Beyazlatıcı bir diş macunu, düzenli kullanımla renk değişikliğini azaltmaya ve dişlerin daha beyaz görünmesine yardımcı olabilir.

2. Hassas Dişler İçin Antimikrobiyal Diş Macunları
Antimikrobiyal diş macunları, diş çürümesine karşı etkili bir antibakteriyel madde olan florür ve ağrı duyarlılığını azaltmaya yarayan potasyum nitrat veya stronsiyum klorür içerebilir. Sıcak ya da soğuk içecekleri tüketirken dişlerinizde bir ağrı meydana geliyorsa, bu tür bir diş macunu tercih edebilirsiniz.

3. Tartar (Diş Taşı) Önleyici Diş Macunları
Tartar önleyici diş macunları, dişlerde veya diş etlerinde taş oluşumunu önlemeye yardımcı olan sodyum pirofosfat ve renk değişikliğini önleyen sodyum heksametafosfat içerebilir. Bununla birlikte, dişlerinizde önceden diş taşları oluştuysa, hiçbir tartar önleyici diş macunu bu sorunu çözemez. Böyle bir durumda, diş hekimi tarafından profesyonel bir diş taşı temizliğine ihtiyacınız olacaktır.

4. Florür İçermeyen Diş Macunları
Diş ve ağız sağlığı için önemli ihtiyaçlardan biri de florürdür. Ancak bazı üreticiler, özellikle çocuklar için florürsüz diş macunu üretmektedir. Bu tip diş macunları florürlü ürünlerle kıyaslandığında, diş çürümelerine karşı herhangi bir koruma sağlamaz ancak dişlerin temizlenmesine yardımcı olabilir. Aşırı florür çocukların diş minesine zarar verebilir ve kazara yutulduğu zaman çeşitli risklere yol açabilir.

5. Doğal Diş Macunları
Günümüzde birçok kişi, kişisel bakım konusunda tamamen doğal ürünlere yönelmeyi tercih etmektedir. Bazı üreticiler, bu tür ihtiyaçlar doğrultusunda florür ve sodyum lauril sülfat içermeyen bitkisel diş macunları üretmektedir. Doğal diş macunları, aloe vera, kabartma tozu, aktif kömür, bitki özleri ve uçucu yağlar içerebilir. Ancak bu tür ürünlerin birçoğunun faydaları klinik olarak kanıtlanmış değildir.

Crazy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Yanıt



Yanıtla

Etiketler
anlam, bir, dis, eder, ifade, macunu, mi, renkler, tuplerindeki


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

(View-All Konuyu görenler: 1
Crazy

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


knight online item

Knight Online Forum Yasal Uyarı Yazılım
Knight Online Forum

5651 sayılı yasaya göre sitemizdeki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk kullanıcılara aittir. Haklarınızı ihlal ettiğini düşündüğünüz ilgili mesajları aşağıda belirtilen formdan, evraklarınız ile gönderdiğiniz takdirde 48 saat içerisinde ilgili içerik silinecektir. Forum ile ilgili her türlü mesajlarınızı iletişim sayfasından gönderebilirsiniz.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.