Knight Online Forum

Geri Git   Knight Online Forum > Yaşam ve Eğlence > Bunları biliyor musunuz?


Patatesin Filizlenmesi Nasıl Önlenir? Filizlenmiş Patates Yenir mi?


Etiketli Kullanıcılar

Yeni Konu Oluştur Yanıtla  
 
LinkBack Seçenekler Görüntüleme
Alt 13 Mart 2024, 10:03   #1
Training Knight
Crazy kullanıcısının Avatarı

KOF Yaşı: 1 yıl 1 ay
Üye No: 886
Mesajlar: 2,626
Konular: 2576
Rep Gücü: 14
Rep Puanı: 1000
Varsayılan Patatesin Filizlenmesi Nasıl Önlenir? Filizlenmiş Patates Yenir mi?

Patatesin Filizlenmesi Nasıl Önlenir? Filizlenmiş Patates Yenir mi?

Geniş ailesi olan biriyseniz patates ve soğanı çuval ile satın almayı tercih ediyor olabilirsiniz. Market veya pazardan kilo ile almak yerine, çuvalla toplu olarak satın almak avantajlı gibi görünse de kısa zamanda tüketilmezse yaygın bir sorunu gündeme getirebilir; filizlenme!

Uygun saklama koşulları sağlandığı takdirde patatesler 5 aya kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilir. Ancak, bulunduğu ortam patatesler için uygun değilse kısa süre içinde yeşilimsi bir renge bürünerek filizlenebilir. Bu nedenle yapılacak en mantıklı şey, azar azar satın almak ve filizlenmesine fırsat vermeden tüketmektir. Peki ama patates neden filizlenir?, Patatesin filizlenmesini önlemek için ne yapmak gerekir?, Filizlenen patates yenir mi? Hep birlikte inceleyelim…

Patatesler Neden Filizlenir?

Patatesler fazladan büyümek için her zaman toprağa ihtiyaç duymazlar. Gün ışığı ve sıcaklık patateslerin yeni filizler (sürgünler) vererek gelişimini devam ettirmeleri için yeterlidir. Uygun sıcaklık olduğunda patatesler, ”bahar olduğunu düşünerek göz kırpabilir.” Ne yazık ki filizlenerek gelişimini sürdüren patatesin besin değerleri azalır ve faydalı bileşenlerini kaybetmeye başlar. Dahası, patatesler ışığa maruz kaldığında klorofil üretmeye başlar. Bu her zaman kötü olmasa da zamanla toksik bir bileşik olan solanin ismindeki glikoalkaloidlerin çoğalmasını sağlar. Bu da yeşeren ve filizlenen patateslerin sağlıklı olmayacağı anlamına gelir. Sonuç olarak, yeşeren ve filizlenen patateslerin yenmesi tavsiye edilmez ancak kabuğu soyulduğunda patatesin içinde renk değişimi yoksa halen tüketilebilir.

Patatesin Filizlenmemesi İçin Ne Yapılmalı?

Serin ortamda muhafaza edin: Patateslerin filizlenmesi için gün ışığına ve sıcaklığa ihtiyaç duyduğundan bahsettik. Herhangi bir evin ortalama sıcaklığı 20 derece civarındadır. Bu sıcaklık patateslerin filizlenmesi için oldukça idealdir. Daha serin ortamlarda uzun süre tazeliğini koruyabilirler. Örneğin, 4 ila 5 derece olan serin bir yerde patatesler 4 ay kadar filizlenmeden kalabilir. Tabii birkaç koşula daha dikkat etmek şartıyla…

Karanlık yerde saklayın: Patateslerin filizlenmesindeki bir diğer faktör de çok fazla ışıktır (özellikle güneş ışığı). Gün ışığı patateslerde solanin isimli zararlı bileşiğin oluşmasına, yeşermesine ve tadının bozulmasına neden olur. Patateslerin içinin yeşermiş olması, yemek için artık güvenli olmadığı anlamına gelir. En iyi muhafaza yerleri, bodrum katları, kilerler, kapalı dolaplar gibi karanlık ve serin olan yerlerdir. Ayrıca, naylon poşetler yerine ahşap kasaları, kese kağıtlarını veya karton kutuları (koliler) tercih etmeniz patatesin ömrünü uzatır. Bakınız: Patates ve Soğan Nasıl Saklanır?

Kullanacağınız zaman yıkayın: Patatesleri satın alıp evinize getirdiğinizde ilk olarak yıkama fikri size cazip gelebilir. Ancak, pişirmek için hemen kullanmayacaksanız patatesleri yıkamanız, ömrünü kısaltır. Nemlenen veya kabuğundan bir miktar su emen patatesler kısa sürede yumuşar, filizlenir veya çürür. Bu nedenle, patatesleri pişireceğiniz zaman yıkayın.

Diğer meyve ve sebzelerle karıştırmayın: Daha önce, patates dolu çuvala bir yeşil elma eklemenin filizlenmeyi engellediğini duymuş olabilirsiniz. Ne yazık ki son yapılan bilimsel çalışmalar bu iddianın asılsız olduğunu gösteriyor. Elmaların olgunlaştıkça etilen gazını serbest bıraktığı ve bunun da patateslerde filizlenmeye neden olduğu bulundu. Benzer şekilde, soğan dahil diğer tüm sebze ve meyveler ile patatesleri birlikte saklamak çabucak filizlenmesine neden olur.

Çeşitli otlar ve esansiyel yağlar filizlenmeyi geciktirebilir: Bugüne dek yapılan bilimsel çalışmalar, lavanta, biberiye ve adaçayı gibi bitkilerin, patateslerde çürümeyi önlemeye yardımcı olan yağlar içerdiğini göstermiştir. Bu otlardan herhangi birinden patateslere serpiştirebileceğiniz gibi nane yağını da bir kağıda damlatıp patateslerin yanına bırakabilirsiniz.

Patatesler diğer sebzelere nazaran daha uzun raf ömrü olan besinler olsa da ne yaparsanız yapın eninde sonunda kaçınılmaz olarak filizlenmeye başlayacaktır. Patatesin cinsine bağlı olarak bu süre 1 ila 4 ay arasındadır. Bu nedenle, uzun vadede tüketmek için evinize fazla miktarda patates stoğu yapmayın.

Sonuç:

Sıcaklık ve gün ışığı patateslerin filizlenmesinin en büyük iki nedenidir. Karanlık ve serin ortamda saklamak, karton kutuları tercih etmek ve tüketileceği zaman yıkamak filizlenmeye karşı alınabilecek basit önlemlerdir.

Patatesler filizlenmeye başladığında çoğu zaman yeşil bir renge bürünür. Soyarken filizleri ve yeşil bölgeyi kesip atın. İç kısmında herhangi bir renk değişimi görünmüyorsa tüketebilirsiniz ancak yeşil renk patatesin içine tamamiyle işlemişse, patatesiniz çürümüşse ve bozulmuşsa yemek için güvenli değildir. Çünkü bu yeşil renk, solanin ismi verilen toksik bir maddenin oluştuğuna işarettir. Solanin sağlığa zararlıdır ve çeşitli hastalıklara neden olabilir.

Crazy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Yanıt



Yanıtla

Etiketler
filizlenmesi, filizlenmis, mi, nasil, onlenir, patates, patatesin, yenir


Şu anda bu konuyu görüntüleyen etkin kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 konuk)
 

(View-All Konuyu görenler: 1
Crazy

Gönderme Kuralları
Konu açma yetkiniz yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti ekleme yetkiniz yok
Mesaj düzenleme yetkiniz yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


knight online item

Knight Online Forum Yasal Uyarı Yazılım
Knight Online Forum

5651 sayılı yasaya göre sitemizdeki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk kullanıcılara aittir. Haklarınızı ihlal ettiğini düşündüğünüz ilgili mesajları aşağıda belirtilen formdan, evraklarınız ile gönderdiğiniz takdirde 48 saat içerisinde ilgili içerik silinecektir. Forum ile ilgili her türlü mesajlarınızı iletişim sayfasından gönderebilirsiniz.

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.