Tekil mesaj gösterimi
Alt 03 Haziran 2024, 09:06   #1
Crazy
Training Knight
Crazy kullanıcısının Avatarı

KOF Yaşı: 1 yıl 1 ay
Üye No: 886
Mesajlar: 2,626
Konular: 2576
Rep Gücü: 14
Rep Puanı: 1000
Varsayılan Windows 11 Recall Özelliği Görüntülediklerinizi ve Yazdıklarınızı Çalabilir

Windows 11 Recall Özelliği Görüntülediklerinizi ve Yazdıklarınızı Çalabilir

Microsoft geçtiğimiz ayki özel etkinliğinde Windows 11 Recall (Geri Çağırma) özelliğini tanıtmıştı. Copilot+ PC’ler için bu özellik, bilgisayarınıza fotografik hafıza getirmeyi vaat ediyor ve üzerinde çalıştığınız herhangi bir uygulamaya veya dosyaya geri dönmenize olanak tanıyor. Tabii ki bu özellik gizlilik endişelerini de beraberinde getirdi.

Son olarak, siber güvenlik uzmanı Kevin Beaumont, Recall’ın nasıl çalıştığını derinlemesine incelediği ayrıntılı bir blog yazısı yayınladı. Beaumont, Windows 11 Recall ile bilgisayarınızda görüntülediğiniz veya yazdığınız her şeyi çalmak artık çok kolay hale geldiğini ifade ederek sert bir çıkış yaptı.

Beaumont, Recall fikrinin “inanılmaz derecede dikkatli iletişim, siber güvenlik, mühendislik ve uygulama” gerektiren ilginç bir özellik olduğunu iddia ediyor ancak özelliğin bunların hiçbirine sahip olmadığı iddia ediliyor.

Recall bilgisayarınızda olup biten her şeyin birkaç saniyede bir ekran görüntüsünü alarak çalışıyor. Daha sonra sistem bu verileri OCR’ye dönüştürüyor ve kullanıcı klasöründeki bir veritabanına koyuyor. Her şey düz metin olarak saklanıyor ve bunlara erişim için sistem haklarına da gereksinim duyulmuyor.

Beaumont, Recall veritabanını işleyebilen ve içindeki her şeyi anında arayabilen bir web sitesi oluşturdu. Ancak Microsoft gönderene veya güvenliği artırmak için bir şeyler yapana kadar projeyi geri tutuyor. Kevin şöyle diyor: “Genel kullanıma sunulduğunda, daha geniş siber topluluk bundan çok keyif alacak.”Recall veritabanınızda nelerin saklandığını fark ettiğinizde işler daha da kötüleşiyor: Bir kullanıcının şimdiye kadar gördüğü her şey uygulamaya göre sıralanmıştır. Bazı küçük istisnalar dışında (örneğin, Microsoft Edge InPrivate modu hariçtir, ancak Google Chrome hariç değildir) kullanıcının gördüğü her metin parçası.

Her kullanıcı etkileşimi, ör. bir pencereyi küçültüyoruz. Kullanıcı etkinliği için bir API bulunur ve üçüncü taraf uygulamalar, verileri zenginleştirmek ve ayrıca mağaza verilerini görüntülemek için takılabilir. Ayrıca üçüncü taraf olsa bile ziyaret ettiğiniz tüm web sitelerini de saklar.”

Ek olarak, kullanıcılar e-postaları, mesajları, resimleri, dosyaları veya bilgisayarlarındaki herhangi bir şeyi sise bile bunlar Recall’dan silinmeyecek. Bunlar süresiz olarak veya manuel olarak silinene/üzerine yazılana kadar orada kalmaya devam edecek.

Beaumont, Microsoft’un bu özelliği geri çekmesi gerektiğini vurguluyor ve tüm gizlilik endişelerini gidermek için bu özelliği yeniden düzenlemesi gerektiğini iddia ediyor.


https://www.technopat.net/2024/06/02...izi-calabilir/

Crazy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Yanıt